Wednesday, April 28, 2010

Sedikit Ralat...

Salamzz...


Wah sudah bertahun aku xmenulis kat blog nie, ntah kenapa mlm nie aku merasa terpanggil nak menulis, seriously lama gila dah xmenulis kan. Nak kata sebok xjgk, coz aku ada byk masa free skrg. Hehe.


Malam nie aku merasa terpanggil nak menulis sesuatu yang aku rasa ralat sgt sampai lanie. Nak start tulih mcm mana pon aku xtau. Hmmmm…mcm mana ek? (berfikir panjang selama 20min dah nie).


Kisah dia senang ja. Berdasarkan pengalaman aku la kan. Aku nie konon2 dilahirkan pandai, Nampak mcm budak pandai masa sekolah rendah (yer ker? Hahaha). Mmg xdapat dinafikan time sekolah rendah dulu aku mmg perform gila, kalau x dapat no 1-3 pon, aku gerenti dapat untuk subjek terbaik. Xcaya tny kengkawan aku kan.


Tapi dah start zaman university, situasi dah berlainan. Corak pembelajaran dah berlainan, kita kena pandai2 sendiri. And percayalah, xsemua org leh cope lagi dgn situasi self learning nie, ramai org masih suka ‘spoon-feeding’ nie. Percayalah. Coz maybe aku rasa, kita dah terbiasa selama 11tahun dgn corak pembelajaran sedemikian.


Maka otak kita dah set dah kalau xdak org bg keja, kita susah sgt nak buat kerja secara sendiri. Aku sangat mengakui akan hal itu. Pasai aku pon kena benda yang sama. Aku dah rasakan benda nie terlalu taboo dah untuk diperkatakan.


Lecturer plak mcm2 perangai ada. Bukan aku bermaksud nak mengeji kan, tp sat aku cerita apa yg terjadik kat aku k.


Ada satu lecturer nie masa kat UiTM, dia mengajaq satu subjek nie, hehe, xnak bgtau subjek apa. Aku sgt slow nak faham sesuatu benda kan. Dia mcm ajaq sgt laju kan. Mmg xdapat nak marah dia la coz mmg sebab pembelajaran universiti mmg mcm tu kan. Tp yang ralatnya, dia ckp mcm nie,


“Azmi, saya rasa kamu akan fail. Dah Nampak dah dari awal2 lagi kamu nie mcm xpandai n xreti. So be prepare yer untuk extend.”


wahhh....keless...KALAU AMPA, AMPA SENTAP X KALAU ORG MAI KATA MCM TU KAT AMPA? APA LAGI HOBI AKU TIME TUH? MERAMBU LA MUTIARA BAGAI AYAQ HUJAN KAN…HAHA.



Lebih sedap n lebih bersemangat aku nak belajaq kalau dia ckp mcm nie,


“Azmi, kamu Nampak lemah sikit dalam subjek nie, kamu xfaham ke apa yg saya ajar? Kalau xtahu apa2 tanya saya ek? Saya akan bantu kamu. Kamu rajin datang kelas n siapkan semua kerja2 saya. Biasalah manusia ada yang slow and yang cepat tangkap, xpa try your best. I know you can do it.”


HA KAN SEDAP SKET OTAK KALAU ADA ORG MCM TUH.


Hello aku bukan manusia yang senang dimanjakan dengan ayat2 mcm tu, jgn kata pas ada org ckp mcm tu aku kan jadik sambil lewa kan. Aku akan try sebagus mungkin untuk buat yang terbaik.


Baru teringat, adakah ini kaedah introvert dengan apa-vert ek utk yang untuk yg negative? Extravert kan? Ha betoi extravert.


Lepas orang ckp mcm tuh, lagi lemah aku untuk belajaq, lagi xdak mood kan. N terjadiklah sesuatu yang mengrisaukan aku. Uwaaaa!!! (walaupun dah lama, tp fobia itu masih ada k)


Hati manusia lain2, kalau sama semua mmg aman dunia nie. Tp kekadang rasa ralat sgt. N situasi itu SUNGGUH berubah bila aku ada di university yang lain nie. Sini lebih baik tentang bahagian itu.


Apa yang aku nak maksudkan kat sini ialah, corak pemikiran kena mcm nie, bukan mintak orang fail tp lebih kepada mintak anak2 bangsa sendiri nak berjaya. Kan? Salah ker aku mempunyai fikiran yang spt nie?


Semuanya dah abis dah, tinggal kenangan ja. Tp tu la, memori tuh masih tebal dalam kepala otak aku, n xmungkin dia akan keluar kan. Xdinafikan byk lecturer yang baik2. Nama2 spt Puan Wan Madihah, Puan Irini Ibrahim, Puan Wan Shafizah dan byk lagi perlu aku appreciate sampai mati. Hehe. Thanks, pengorbanan anda patut saya kenang sampai mati.


Sedih+tension. Tp tu la pengalaman berharga aku rasa yang aku kutip sepanjang berada di sana, Alhamdulilah, syukur atas kurniaan Allah Taala. Mmg aku sgt mengakui apa yang terjadik dalam hidup aku sekarang, semuanya ada hikmah yang mmg dari pandangan kita mcm xdak apa2, tp percayalah ianya sungguh bernilai kan. Mcm2 dah terjadik pada aku, n aku sangat bersyukur k. ALHAMDULILAH. Pengalaman Berharga.

(tetiba gambar nie keluar kan..hehe....Dato CT tumpang photo yer, hehe)



Wah sungguh panjang aku menulis kan. OKlah, jam pon dah tepat kol 2pg. bye2.

6 comments:

Hafiz Mahadzir said...

xpalah.. aku izinkan guna pic aku... opssss

sakinahazizan said...

lobo..just read dis post..aku tau sapa lecturer tu..aku kan ade kt situ gak masa tu..mmg tak patut kan..aku dgn azie pon kene aim satu sem dgn dia...tp pn madihah, pn wan shafiza, pn irini..mmg best!!

Mohd Azmi bin Mohamed Idris said...

kinah: pandai hang, mmg dia kot. kan, aku bukan bermaksud nak bukak cerita ka apa kan, cuma aku sedih jugak kenapa dia nak berfikiran mcm tuh kan, sedih tau kalau kadang2 fikir. hehe.

hafiz: feeling la hang sampai mati...hahaha...

amirah89 said...

aduh nak jgk citer pengalaman lampau kan...org paham perasaan tuh pasai br ja kena kan... tapi nasib dapat ok subject dia....kalo jadik lecturer jgn laa buat perangai mcm tuh kk..hehe

akimsensei said...

hahah.. terkejut jugak tiba2 keluar gambar tokti & datokK tu.. ingatkan gambar hg ng sapa la.. hahah.. btw mi, mental mesti kuat okai..

yang jauh di sana said...

saya pernah kena lebih kurang macam tuh jgk...nih pi interview nak amek bahasa perancis...skali dah la tak pandang sijil2 saya...cakap mmg bagi orang down saja...lama jgk saya fobia nak isi borang sambung blajar...tapi skang nih saya dh tukar persepsi plak...anggap apa yang dia kata satu cabaran... :)

Korang Add la Saya di Facebook yer....TQ.